Hosting za wordpress sajt – vodič za odabir

Primećujete da se web sajtovi prilikom posete često sporo učitavaju. Tražite zanimljiv sadržaj, pronalazite i čekate, ali nikako da taj „klik“ ima efekta. Razmišljate i shvatate – to je ono što sigurno ne želite da se dogodi sa vašim sajtom, jer će da udalji svakog, pa i vrlo zainteresovanog posetioca.

Ok, potreban vam je sajt vrhunskih performansi? Ne želite da čekate ni sekundu da se vaše stranice učitaju? Onda je ključni potez izbor kvalitetnog hosting provajdera. Razumevanje pojma hosting najbolje se povezuje sa memorijskim prostorom na internetu, koji je predviđen za dodavanje sadržaja na web sajt.

Danas se često sajtovi kreiraju na dobro poznatoj platformi wordpress, za koju se često vezuju „loše performanse“ – kao što je baš brzina učitavanja stranica. Vreme je da skinemo ovu etiketu sa wordpress-a, jer pametnim odabirom hosting provajdera, ne samo da ćete imati vrhunske performanse na sajtu, već i kvalitetnu podršku, kada god vam zatreba – a to je suština WordPress hostinga.

Šta je hosting?

Za sve koji se prvi put susreću sa ovom temom želimo slikovito da objasnimo: Hosting predstavlja memorijski prostor na internetu raspoloživ za dodavanje svih sadržaja na sajtu. Iako je „nevidljv“, njegova pozadinska uloga je velika u pogledu funkcionisanja sajta tokom vremena. Celokupan sadržaj, fotografije, tekstovi, proizvodi, kompletna baza podataka nekog sajta u najvećem broju slučajeva se nalazi na tom virtuelnom prostoru.

Upravo zbog toga, ovde definitivno presudan faktor izbora ne treba da bude cena, već performanse. Vaš web sajt treba da bude funkcionalan u svakom trenutku i da ima dovoljno prostora za sve što ste zamislili da prezentujete drugima – posetiocima, ali i konkurentima.

Hosting agencije bave se izradom paketa koji često obuhvataju više usluga odjednom – pored hostinga to je uglavnom i domen, odnosno ime i ekstenzija sajta – naziv uz .rs, .com i mnoge druge, ali i platforma na kojoj se kreira sajt – kao što je wordpress. 

Hosting agencija treba da bude izbor koji će vam dati podršku i osećaj sigurnosti. Ovo je mnogo bitno! Jer, kako biste rešili problem sa sajtom, ukoliko za to ne biste imali brzu i uvek dostupnu podršku?

Vaš budući partner treba da bude brz, pouzdan i siguran, da poštuje svaki dogovor i još bolje, sklopljen ugovor. Svako odstupanje od predviđenih aktivnosti može imati negativan efekat na funkcije sajta i usporeno rešavanje problema, koje će definitivno biti razlog smanjenja broja posetilaca.

Uvek dobro razmotrite, raspitajte se i posećujte sajtove hosting agencija kako biste se uverili u njihovu ekspertizu, koja je često neophodna tokom dužeg vremenskog perioda.

Koje vrste hostinga postoje?

Veliki broj hosting agencija ima u ponudi različite memorijske prostore, odnosno, servere čuvanje sadržaja i baze podataka. Kako biste izabrali opciju koja vam najviše odgovara, dobra ideja je upoznati se sa svim mogućnostima, tačnije vrstama hostinga koji se mogu danas pronaći. 

Odaberite hosting koji će ispuniti sve vaše zahteve na sajtu. Vodite se kvalitetom  performansi prilikom upoređivanja hostinga. Cena je na drugom mestu. Može vam se učini da je neki paket povoljniji, to je najverovatnije kratkoročna pogodnost, bez dugoročnih efekata.

Kao i mnogo druge stvari u životu, ćesto ove povoljne opcije budu najskuplje na kraju. Zamislite kolika finansijska šteta može da nastane ako vam sajt ne funkcioniše nekoliko dana tokom trajanja marketing kampanje?

Besplatan hosting

Radi se o veoma privlačnoj varijanti, jer dok agencijama za druge hosting pakete plaćate mesečnu naknadu, besplatan hosting vas ne košta baš ništa. Ali, mnogo više od toga i ne pruža. Zato pogoduje kratkoročnim i sadržajima manjeg obima, a nikako ozbiljnim sajtovima i poslovnim nastupima na internetu.

Ograničavajući je u pogledu dizajniranja sajta, privatnosti i profesionalnosti. Nedostaci besplatnog hostinga posebno dolaze do izražaja od trenutka kada se napravi korak ka unapređivanju sajta – obično kapacitet, brzina i dizajniranje bude moguće u veoma malom obimu. Uglavnom se koristi prilikom stvaranja prvih koraka u internet poslovanju – kratkoročno orijentisani blogovi za privlačenje čitalaca. Najčešće, razvojem biznisa zahteva prelazak na neki drugi ozbiljniji, trajniji i bezbedniji hosting.

Deljeni (shared) hosting

Predstavlja veoma čest izbor klijenata, posebno onih koji tek otpočinju biznis, a žele da izbegnu besplatnu varijantu, pre svega zbog nešto niže cene. Uz IP adresu koja se deli sa drugima, ova vrsta hostinga je danas vrlo zastupljena, ne samo zbog malih troškova, već i solidne memorije. Funkcioniše tako što više korisnika deli jedan isti server i svaki od njih koristi svoj deo. Ipak, s obzirom da se memorija deli i polazi od jedne adrese ka više sajtova, nije toliko pouzdana varijanta, pa je to osnovni nedostatak. Svakako je bolja varijanta od besplatnih hostinga, bar u pogledu bezbednosti i trajnosti sadržaja. Deljeni hosting je čest izbor mnogih vlasnika sajtova, bar određeno vreme dok se ne steknu uslovi – finansijski i poslovni.

VPS hosting

Predstavlja virtuelni privatni server, po skraćenici, kao hosting koji je unapred predviđen za podelu između nekoliko korisnika. Iako je server zajednički, svaki korisnik ima svoje resurse, bez preklapanja sa drugima i deljenje bilo kog dela hostinga. Omogućava veliki i brz protok, obimne posete i frekventan sadržaj. Najpribližnija je varijatna privatnom hostingu, samo što je činjenica da se ipak deli, bar i na manji broj korisnika. Veoma je popularan bez obzira na vrstu, trajnost i fazu razvoja biznisa.

Naša preprouka za VPS Hosting – Ninet Company.

Managed WordPress Hosting

Hosting specijalno optimizovan za WordPress sajtove, sa profesionalnom podrškom, koja sve radi za klijenta.

Šta ovo znači u praksi?

Zamislite celu platformu optimizovanu isključivo za wordpress sajtove, rešen sistem keširanja, minimlan broj plugin-ova, automatsko ažurianje wordpress-a, noćni backup, uptime monitoring na svakih 60 sekindi… u potpunosti automatizovan sistem koji čuva vaš sajt.

Ipak, ni ovo ne bi mnogo vredelo, bez ljudskog faktora.

Profesionalna WordPress podrška podrazumeva tim server administratora i wordpress developer-a, koji su vam dostupni 24/7 na maternjem jeziku! Ovo omogćava da rešite bilo koji problem sa sajtom putem livechat-a, tiketa, mejla ili telefona.Podršku uvek ističemo kao najbitniju. Vremenom smo naučili da ukoliko imaš kome da se obratitiš u slučaju problema ili nedoumice, a da odgovor ili rešenje dobiješ brzo onda je rizik sveden na minimum. Naša preporuka za Managed WordPress Hosting: Manahost.

Razgledanje više opcija, odnosno, paketa usluga za bolje performanse

Uvek kada se bira ozbiljan element podrške na internetu, kao što je hosting, nije loše pogledati više opcija. Posebno, ako agencije nude mogućnost kombinovanja usluga u jedinstveni paket i omogućavaju više srodnih aktivnosti – bićete „mirni“ i sigurni ne samo da će hosting odgovarati wordpress platformi, već i svi drugi elementi. Zato, detaljno pregledajte sve ponude i polako razmislite. Agencije obično nude mogućnost plaćanja na mesečne rate, ili na godišnjem nivou. Postoje standardni i premium paketi za wordpress. Prvi nude obično standarni nivo usluga, a premium, kao što i sam naziv kaže, znatno više opcija i mogućnosti, što je preporuka za odlične funkcije na sajtu, kao što je prvenstveno memorija i brzina. U vezi sa odličnim premium paketima je i znatno viša cena – često se radi i o duplo skupljim paketima, ali cenu opravdava izvanredan kvalitet, koji se ne može meriti ni sa jednim standardnim uslugama.

Koja je cena za standardne hosting pakete?

Standardni paketi nude opcije između 5 i 100 gigabajta memorijskog prostora, uz mesečni protok koji se kreće od 100 gigabajta do 1 terabajta. U zavisnosti od odabranog paketa, možete instalirati uglavno od 1 do neograničenog broja web sajtova. Prosečna cena za ove tipove paketa, kod nas  se kreće od 20 – 100 eura godišnje.

Premium paketi za wordpress platformu imaju višu cenu, vrhunske performanse i brzu podršku.

Paralelno sa standardnim paketima, u ponudi za wordpress platformu su i premium usluge, koje su neverovatnih karakteristika. Memorijski prostor kreće se između 5-120 gigabajta, uz mesečni protok do neverovatnih 3 terabajta. Podržava se mogućnost stvaranja između 5 i 10 wordpress sajtova, uz isključivo privatni, odnosno namenski hosting, tačnije prostor koji ne delite sa drugim korisnicima i kreiran je samo za vas. Naravno, ovde važi pravilo „više je bolje“, pa su premium paketi još savršeniji za wordpress i funkcionisanje bez ikakvih smetnji.

Prosečna cena za ovaj tip paketa je od 10 – 50 eura, mesečno.

Uglavnom svaki paket ima opciju besplatne migracije sajta – prelazak na drugi hosting uz čuvanje svih podataka, bez zastoja u radu. Inoviranje sistema vrši se automatski – poznato „update“. To će uvek dati vašem sajtu mogućnost da bude „u koraku sa vremenom“, bez zastarelosti u funkcijama. Takođe, premium paketi imaju i više nego premium podršku – u vidu aktivnih chat-ova, dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i apsolutno svaki dan tokom godine. Podrazumeva se čuvanje i bezbednost svih podataka, kao i kreiranja baza koje vam daju sigurnost da ništa neće biti obrisano ili ugroženo „padom“ sistema.

Kako doneti odluku za izbor worpress hostinga?

Mnogo je faktora koji utiču na izbor savršenog hostinga za web sajt, bilo u okviru paketa ili kao pojedinačne usluge. Pravo pitanje jeste, kako izabrati odgovarajući hosting? Iako deluje da ima dosta nedoumica, verujte nam, odluka i nije tako teška. Pratite vaše ciljeve, želje i potrebe u pogledu funkcionisanja sajta. Ne birajte nikako manje, ali ni više od onoga što vam je potrebno – sve dok vam kasnije ne zatreba dodatni prostor, koji uvek možete „dokupiti“ ili jednostavno promeniti hosting.

Činjenica je da često ograničen budžet nametne potrebu izbora nekog hosting paketa nižih svojstava. A to je ono što čini da borba za opstanak u internet svetu bude mnogo teška, gotovo nemoguća. Ali, ne očajavajte, jer uvek može doći do napretka – virtuelni svet tu je da dokaže značaj online poslovanja za nizanje prihoda i profita. Pogodnost mesečnog plaćanja zakupa hostinga i maksimalne podrške je odličan način za izbegavanje velikih troškova.

Blog možete podeliti i na društvenim mrežama:

Adresa:
Nićifora Ninkovića 74B,
11000 Beograd, Srbija

Telefon:
+381 601474770
Viber & Whatsapp available

E-mail:
office@alas.rs

Adresa: Radovana Simića Cige 11,
11000 Beograd, Srbija

Telefon: +381 677227702
Viber & Whatsapp available

E-mail: office@alas.rs